Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.4.2013, Radan Tuhý, návod
Jako uživatelé Windows se nemusíte omezovat na systém oprávnění NASu, ale můžete využít tzv. ACL, jehož aktivace dovoluje spravovat oprávnění přímo z Windows. Nároční uživatelé si také mohou nainstalovat vlastní adresářový server. Přečtěte si, jak na to.
Jirka11111 | 13.4.201312:21
chacha, windows domény a bezpečnost, děláte si kozy, něco tak děravého jsem ještě neviděl.

v naší firmě ­(cca 3500 uživatelských účtů­) se mi stává dosti často, že se mi zničehonic během práce zablokuje účet, pak mám 10 min čas do odemčení, po tu dobu se nemohu přihlásit. To by nebyl problém, čas využiji k uvaření kafe, odběhnutí na wc apod., problém vidím v tom, že po uplynutí 10 minut se dostanu do aplikací s citlivými daty aniž bych se musel přihlásit, systém tam po odemčení účtu pustí z mého PC kohokoliv, takže musím hlídat PC.
Odpovědět0  3
advanced (3) | 13.4.201313:12
Jasne a ty ses tam podle charakteru prispevku na pozici vratny nebo otevirac zavory, ze?
Odpovědět2  0
Martin Suchánek (20) | 10.4.201310:12
Chápu tedy správně že pomocí ACL lze nadefinovat toto:
- user1 má přístup do adresáové struktury root­-subfolder1­-subfolder2 ale už ne na subfolder3,

ale ne toto?
- user1 nemá přístup do adresáové struktury root­-subfolder1­-subfolder2 ale chci mu dát právo na prohlížení dat v subfolder3.

Komplikuje mi to život, pokud mám systémově zatříděná data a jen na jeden z podadresářů chci někomu přidělit právo, nezbývá mi, než ta data vyhodit ven a řešit to jinak, což ničí systémovost....
Něco jsem přehlédl?
Odpovědět0  0
Radan Tuhý (44) | 10.4.201311:33
Dobrý den,
v případě tohoto řešení ­(NAS od Synology­) to funguje tak, jak jste napsal, tzn. nelze nastavit oprávnění pro subfolder3 při ponechání všech nadřazených adresářů zakázaných.

Je tu ovšem několik možností, jakými lze tato skutečnost obejít. Uvedu dva příklady.
1­) vytvořit novou sdílenou složku, do které nasměrujete ­(symlinkem z příkazové řádky­) adresář­(e­), ke kter­/ému­/ým chcete dát uživateli přístup. Při správném nastavení oprávnění by to mělo fungovat. Pokud byste chtěl konkrétní řešení, napište mi konkrétní model a pokusím se tuto situaci nasimulovat u sebe na NASu a následně sem do diskuze vložím postup.
2­) nastavte uživateli oprávnění tak, aby měl možnost otevřít složku, ale neměl již oprávnění otevírat subfoldery. Takže uživatel bude sice vidět strukturu dat, ale dostane se pouze do root­-subfolder1, po otevření se dostane pouze do subfolder2, atd. To lze ještě kombinovat s alternativní konfigurací v rámci administrace NASu, která spočívá v tom, že uživatel nevidí data, ke kterým nemá oprávnění. Pokud to aplikujete také na soubory, dosáhnete toho, že se uživatel prokliká strukturou, ale nebude moct přistupovat k ničemu jinému, než bude mít povoleno. Je to sice poměrně krkolomné řešení, ale mělo by to také fungovat.
Odpovědět0  0
Martin Suchánek (20) | 7.5.201310:32
dobrý den, nemyslím že je důležité ale jedná se o nižší řady Synology konkrétně 212j:
ad 2­) lokální uživatel potřebuje mít přístup k vnořené složce, adresářovou strukturu je vhodné skrýt, jak přesně nastavit oprávnění ke sdílené složce a jak nastavit windows ACL? Nepovedlo se, např. jakmile nepřidělím na upper složku ve win ACL právo čtení­- přesunout složky­/spustit soubory tak přístup nemám, v opačném případě mám přístup na čtení do celé adresářové struktury což je neřešitelné. Testované nastavení ­- uživatel má na sdílenou složku práva čtení­/zápis ­(myšleno ovládací panel, uživatel, nastavení oprávnění­), stejnému uživateli přidělujeme winACL práva v rámci filestation....
Odpovědět0  0
Yco (9) | 9.4.201313:03
Hmm, adresárový server ako pojem počujem prvýkrát. Zrejme musí byť neustále zapnutý, čo teda na NAS ­-e predpokladáme. Ok.

Len tak na okraj: Je doménový server aj súčasťou MS Windows 2k8, 2k12 Home servera? Lebo v takom prípade, keď mi všetky domáce stanice bežia na MS, je asi vhodnejší tento, že?
MS NAS sa asi ale dá len poskladať, že?
Odpovědět1  0
Radan Tuhý (44) | 9.4.201317:46
Dobrý den,
adresářový server musí být skutečně pořád zapnutý, aby bylo možné se oproti němu autentifikovat. To se u NASu předpokládá.

Co se týče edicí MS Windows Home Server, tak technicky to sice teoreticky možné je, ale z pohledu licenčních podmínek Microsoftu už ne ­(­"Functionality Limitations. Active Directory ­- You may not use the server software as a domain controller or otherwise make use of DCPromo.exe.­").
Odpovědět0  0
bahara (2) | 9.4.201312:11
Mám rád užitečné články. Děkuji
Odpovědět2  0
Fred1 | 9.4.20136:07
Windows 8 obsahuje LDAP jako volitelnou soucast, do Windows 7 je LDAP k dispozici primo od MS... http:­/­/www.microsoft.com­/en­-us­/download­/details.aspx?id=14683
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.